Despre diaree

Impression

Ce este diareea?

Despre diaree

Scaunul reprezintă un reziduu digestiv format din celuloză, bacterii degradate, resturi de amidon și particule de grasime. Unul – două scaune pe zi sau la 48-72 de ore reprezintă un scaun normal(1).

Atunci cand ai diaree, musculatura intestinală are o mișcare haotică, mucoasa pereților intestinali neavând timp să absoarbă apa împreună cu nutrienții necesari organismului, iar scaunul este eliminat într-o formă mai lichidă și cu o frecvență crescută. De aceea, diareea se manifestă prin modificarea brutală a numărului și consistenței scaunelor. În practică, se poate vorbi de diaree atunci când există mai mult de 3 scaune moi sau lichide pe zi(2). Alte simptome pot fi: dureri/crampe abdominale, balonare, febră, vomă, prezența de mucus sau sânge în scaun.

Există trei tipuri clinice de diaree(2)

  • diaree acută apoasă , care durează câteva ore sau zile, aici fiind inclusă și holera;
  • diareea acută cu sânge – denumită și dizenterie;
  • diaree persistentă, care durează 14 zile sau mai mult.

Clasificarea diareei:

Diareea acută

Diareea acută reprezintă pierderea de fluide pe cale digestivă (intestinală), expresia clinică majoră a tulburării transportului apei și electroliților la nivelul tubului digestiv și a proceselor de absorbție și secretie intestinale, care durează mai puțin de 2 săptămâni.

Diareea cronică

Persistența simptomelor peste patru săptămâni încadrează boala ca fiind cronică. Se manifestă prin recurența unor simptome precum durerile abdominale și eliminarea scaunelor moi și apoase. Poate fi întâlnită frecvent în sindromul de intestin iritabil cu predominanța diareei.

(1) Georgescu D. Semeiologie clinică 2016;778-782.
(2) World Health Organisation. Diarrhoeal disease. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/diarrhoeal-disease.