Diareea călătorului

Impression

Vacanță de vară: bucură-te din plin!

Călătorești în zonele ecuatoriale ale Brazilia, Cuba sau Manila?
Ai noroc! Atenție însă la microbii responsabili de diareea călătorului, care pot fi găsiți în cuburile de gheață sau în meniul tropical…
Luați măsuri pentru a fi un călător fără diareea călătorului.

diareea calatorului

Ce este diareea călătorului?

Diareea călătorului este numită și diaree turistică. Aceasta este o diaree de cauză predominant infecțioasă, bacteriană, care evoluează cel mai adesea fără complicații și, care se poate dezvolta atunci când se vizitează țări cu condiții precare de igienă. Aceasta este o situație comună, care apare în medie la fiecare al treilea călător(1,2) și poate duce la multe consecințe neplacute, inclusiv pierderea timpului si a oportunitătii de calatorie, schimbări de itinerariu, consultații medicale și chiar spitalizare(1,3).

Diareea calatorului este cauzata, de obicei, de bacteriile prezente in alimente și transmise prin intermediul acestora. În 70% din cazuri este cauzată de E Coli(1).

Simptomele diareei călătorului

Diareea călătorului debutează de obicei pe parcursul primei săptămâni de călătorie. Debutul poate fi destul de brutal, iar diareea (între 4-6 scaune lichide pe zi) se poate asocia cu crampe abdominale, greață și vărsături(4). Cel mai frecvent, diareea acută este lipsită de gravitate și este de scurtă durată (24-48 ore), dar în 30% dintre cazuri diareea călătorului poate impune repausul la pat sau chiar modificarea călătoriei(1,2).

Cum putem evita diareea călătorului?

Dacă faceți o călătorie într-o țară cu risc, iată câteva reguli pe care trebuie să le respectați pentru a limita riscul de a dezvolta diareea călătorului :

  • Spălați-vă des pe mâini și mai ales înainte de mese și înainte de a atinge alimentele. Spălați-vă întotdeauna pe mâini după ce mergeți la toaletă. În absența apei și a săpunului, puteți utiliza un gel sau o soluție hidroalcoolică.
  • Beți doar apă îmbuteliată (cereți ca sticla să fie deschisă în fața dumneavoastră) sau tratată.
  • Evitați apa de Ia robinet și alimentele care pot conține apă care nu a fost fiartă: înghețată, cuburi de gheată etc. Chiar și pe dinți este indicat să vă spălați cu apă îmbuteliată.
  • Nu mâncați legume sau fructe crude dacă nu au fost decojite de dumneavoastră.
  • Evitați sucurile de fructe proaspete preparate în mod tradițional.
  • Nu beți lapte care nu a fost pasteurizat sau fiert, cu respectarea lanțului frigorific.
  • Evitați carnea și peștele crude sau aproape crude.
  • Evitați fructele de mare.
  • Evitați mâncărurile gătite care se consumă reci.
  • Evitați să mâncați alimente vândute pe stradă, cu excepția cazului în care acestea sunt bine gătite și recipientul încă fierbinte. La restaurant, meniul de tip bufet rece poate fi de asemenea riscant(1,5) .

Pregătiți-vă bine trusa medicală pentru călătorie

kit farmacie excursie

Dacă nu stiți ce să puneți în trusa de prim ajutor pentru călătorie, cereți sfatul farmacistului. Acesta vă poate recomanda soluții adaptate în funcție de destinație:

  • medicamente anti-diareice,
  • geluri sau soluții hidroalcoolice pentru igiena mâinilor,
  • repelente contra țânțarilor,
  • creme pentru arsuri solare și produse de protecție solară,
  • un termometru(4)

Daca veți considera necesar, puteti cere și sfatul medicului dumneavoastră.

Cum trebuie să procedați dacă aveți diareea călătorului ?

Diareea călătorului trebuie tratată la fel ca orice altă diaree acută:

  • Trebuie să vă asigurați o rehidratare corespunzătoare, prin consumul frecvent de băuturi sărate sau îndulcite: apă, apă îndulcită, băuturi răcoritoare, supă de legume
  • Modificarea regimului alimentar: mese lejere dar mai dese, consumând de preferință alimente ușor de digerat(1,6).

Mai multe informații

*lista non-exhaustiva. Nu exista o trusă medicală de vacanță tip. Conținutul acesteia trebuie adaptat în funcție de călătorie.
(1) AFSSAPS. Bien vous soigner avec des medicaments disponibles sans ordonnance. Diarrhee passagere de l’adulte. Juin 2009.
(2) Site internet de la Societe Nationale Francaise de Gastro-Emerologie. http://www.snfge.org/concent/diarrhee.aigue (accesat in 12 lunie 2019)
(3) Riddle et al. Journal of Travel Medicine 2017;24(Suppl 1): S63–S80
(4)Diarrhees aigues – HUG- DMCPRU – Service de medecine de premier recours. 2013
(5) Recommandations sanitaires pour les voyageurs, 2015 (a Yattention des professionnels de sante). Avis du Haut Conseil de Ia same publique du 24 avril 2015 ;
(6) Site internet de !’Assurance Maladie : https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/gastro-enterite-adulte/bons.reflexes-consultation.medicale (accesat in 12 lunie 2019)
(7) Farthing et al. JClinGastroenterol 2013;47(1):12-20

CITEȘTE ȘI

informații-suplimentare-despre-gastroenterită

Gastroenterita

Epidemiile de gastroenterită sunt frecvente. Ce trebuie să faceți în caz de gastroenterită? Cum o puteți evita? Iată răspunsurile la întrebările dumneavoastră.

Mai multe detalii