Diareea acută

Impression

Ce este diareea acută?

Dacă diareea durează mai puțin de 2 săptămâni, atunci este vorba despre “diaree acută”. În majoritatea cazurilor, diareea acută se instalează brusc, în condițiile în care tranzitul intestinal funcționa foarte bine până atunci(4). Majoritatea cazurilor de diaree acută sunt de natură infecțioasă: apar ca urmare a unor infecții intestinale cauzate de virusuri, de bacterii sau de paraziți(3). Aceste tipuri de diaree pasageră se rezolvă cel mai adesea spontan sau după administrarea unui tratament simptomatic, în mai puțin de 2-3 zile, fără a reveni în perioada urmatoare(4)

Diareea acută este foarte frecventă, fiecare persoană având în fiecare an, în medie, un episod de diaree acută. Cea mai mare parte a acestor episoade sunt scurte și durează sub 24 de ore(4). La nivel mondial sunt raportate două miliarde de cazuri de boală diareică în fiecare an, din care aproximativ 1,7 miliarde cazuri de boală diareică sunt la copii. În țările cu venituri mici, copiii sub trei ani experimentează în medie trei episoade de diaree în fiecare an(2).

Diareea acută poate fi de cauză infecțioasă sau neinfecțioasă.

diaree acuta

Diareea acută de cauză infecțioasă

  • bacteriană
  • virală
  • parazitară 

Diareea acută de cauză neinfecțioasă

Cauzele diareei neinfecțioase pot fi diverse (6) :

  • medicamente (antibiotice, laxative, antacide)
  • alergie sau intoleranță la alimente (intoleranță la lactoză sau la gluten)
  • tulburări ale proceselor de digestie sau absorbție
  • chimioterapia sau radioterapia din neoplazii
  • intervenții chirurgicale 
  • sindromul de intestin iritabil sau boala inflamatorie intestinală
  • ingestie de metale grele (cupru, staniu, zinc)
  • stres, anxietate

Tipuri de diaree acută:

Diareea călătorului

diaree de calator

Diareea călătorului este numită și diaree turistică. Aceasta este o diaree infecțioasă, cel mai adesea fără complicații, care se poate dezvolta atunci când se vizitează țări cu condiții precare de igienă. Aceasta este o situație comună, care apare în medie la fiecare al treilea călător(3,4). Diareea călătorului este cauzată, de obicei, de bacteriile prezente în alimente si transmise prin intermediul acestora(3).

Mai multe informații

Diareea acută de cauză infecțioasă (gastroenterită)

gastroenterita

Gastroenterita este o afecțiune caracterizată prin inflamația mucoasei tubului digestiv și care se manifestă prin diaree, vărsături, dureri și crampe abdominale. Este o afecțiune foarte frecventă: aproape 4 milioane de persoane au fost afectate în 2017(5)!

Mai multe informații

Diareea cauzată de stres

diaree stres

Studiile au arătat că există o legătură între stres și diaree: stresul accelerează tranzitul la nivelul intestinului subțire și al colonului, iar un episod de stres poate provoca diaree(5,7).

Diaree de origine alimentară

diaree alimente otrăvire

Diareea acută poate fi și de natură alimentară: intoxicație cu alimente contaminate sau alergii declanșate de anumite alimente. Alimentele care, dacă sunt contaminate, pot provoca diaree sunt: produse de patiserie, mâncăruri gătite, crustacee crude sau preparate, produse lactate nepasteurizate, carne de pui cumpărată de la rotiserie, carne de vită crudă(3,4) .

Aplică sfaturile de mai jos pentru a preveni diareea pe viitor:

  • Evită agenții iritanți precum mâncarea picantă, prăjelile, cafeaua, guma de mestecat
  • Înlocuieste consumul de apă cu cel de lichide bogate în săruri și minerale (ex. supa de legume), pentru a acoperi pierderea de electroliți, precum sodiu și potasiu
  • Consumă alimente bogate în fibre. Acestea reglează consistența și reduc aciditatea scaunului
  • Urmează o rutină alimentară, evitând schimbarile bruște de dietă . Spală atent fructele și legumele
  • Păstrează mâncarea gatită la rece, în recipiente închise ermetic.

Pentru a reduce riscul diareei acute, se recomandă să curățați interiorul frigiderului în mod regulat și să păstrați alimentele proaspete în frigider, deoarece multiplicarea bacteriilor din aceste alimente este mai rapidă în mediul cald. Asigurați-vă că respectați data de valabilitate inscripționată pe ambalaj(4).

(1) Georgescu D. Semeiologie clinică 2016;778-782.
(2) World Health Organisation. Diarrhoeal disease. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/diarrhoeal-disease.
(3) AFSSAPS. Bien vous soigner avec des medicaments disponibles sans ordonnance. Oiarrhee passagfre de l’adulte. Iunie 2009.
(4) Societe nationale francaise de gastro-entfrologie.ltem 194. Diarrhfe aigue et deshydratation chez le nourrisson, I’ enfant et l’adulte. Item 302 – Oiarrhee aigue chez !’enfant et chez l’adulte (avec le traitement). Avri12009. disponible sur http://www.snfge.org/ (accesat în 12 Iunie 2019).
(5) Site internet de YAssurance Maladie: http:Jiwww.ameli-sante.fr/gastro-enterite·de-laduke/Jes-symptomes-Jes-causes-et-levolution-de-la-gastto-enterite.html (accesat în 12 lunie 2019) https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/gastro-enterite-adulte/prevention (accesat în 12 lunie 2019)
(6) Stefano Guandalini, https://emedicine.medscape.com Oct 31, 2018
(7) Oelvaux M, Gay G. Approche du mala de avec une dia rrhee fonctionnelle. Gastroenterol Clin Bioi, 2006;30:415-420.

CITEȘTE ȘI

informații-suplimentare-despre-gastroenterită

Gastroenterita

Epidemiile de gastroenterită sunt frecvente. Ce trebuie să faceți în caz de gastroenterită? Cum o puteți evita? Iată răspunsurile la întrebările dumneavoastră.

Mai multe detalii
Informatii suplimentare despre diareea la copii

Diareea la copii

Diareea acută este o problemă gastrointestinală frecventă la sugari și copii. Ce trebuie să știți atunci când copilul dumneavoastră se confruntă cu diaree? Iată recomandările noastre.

Mai multe detalii